WRC Reizen
Camps Bay in Kaapstad, Zuid-Afrika

Praktische informatie camperhuur Zuidelijk Afrika

Een camper huren in Zuidelijk Afrika is een geweldige manier om het diverse landschap op uw eigen tempo te verkennen. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de lokale verkeersregels, benodigde documenten en verzekeringen. Informeer naar tolwegen en veilige kampeerplekken. Het is handig om te weten welke voorzieningen de campings bieden. Op deze pagina vindt u uitgebreide praktische informatie en handige tips voor een probleemloze en onvergetelijke camperreis door Zuid-Afrika, Namibië en Botswana.

Collega Irene Hummel van WRC Reizen met op de achtergrond de skyscrapers van New York en een brug
Irene Hummel
Content Marketeer

088 - 01 01 100 info@wrc.nl

Tips Zuidelijk Afrika

Per camper door Zuidelijk Afrika reizen kent wel een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden en die afwijkend zijn t.o.v. het reizen per camper door bijvoorbeeld Noord-Amerika of Oceanië:

  • Bij de benzinestations kunt u meestal niet met een creditcard betalen maar uitsluitend in contanten.
  • In Zuid-Afrika en Namibië wordt links gereden.
  • Het wegennet in Zuid-Afrika is goed, de kwaliteit van de wegen wil nog wel eens te wensen over laten. In Namibië is het wegennet beperkt en deels niet geasfalteerd.
  • Op niet-geasfalteerde wegen ligt het risico op een lekke band om de hoek.

Daar waar kamperen in Noord-Amerika en Oceanië een uitermate comfortabele manier van vakantie vieren is, is het in Zuidelijk Afrika wat meer avontuurlijk en zal er mogelijk wat vaker een beroep gedaan worden op uw flexibiliteit en handigheid.

Campertypes

In Zuid-Afrika kunt u kiezen uit 2-persoons, 4-persoons en 6-persoons 2WD campers. Deze campers zijn ook in Namibië te huur, maar voor Namibië raden we 2WD campers af.  Doorgaans zijn 2WD campertypes voorzien van een keukenblok, zithoek (die tot bed omgebouwd kan worden), een bed boven het bestuurders gedeelte (4- en 6-persoonscampers) en chemisch toilet en douche. Deze campers bieden een aanzienlijke mate van comfort, maar zijn niet geschikt om (lange afstanden) over onverharde wegen mee te rijden. Daarnaast zijn er 4WD campers geschikt voor 2–4 personen te huur in zowel Zuid-Afrika als Namibië.  De meeste van deze campers zijn 4WD jeeps. Bovenop het dak zijn uitklapbare daktenten bevestigd, die ’s avonds opengeklapt kunnen worden om in te slapen. De ruimte is beperkt. Koken doet u op een camping gasstel en er zijn geen sanitaire voorzieningen in de camper aanwezig. Het comfort is beperkt, maar u kunt met deze campers op plekken komen waar u met een 2WD camper niet kunt komen. De 4WD campers zijn geschikt voor avontuurlijk ingestelde mensen die graag midden in de natuur verblijven.

Voordat u vertrekt

U dient het rijbewijs van alle bestuurders mee te nemen, alsmede een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. Daarnaast is een internationaal rijbewijs verplicht. (Deze kunt u in Nederland bij een ANWB kantoor aanschaffen).  Het originele rijbewijs van alle bestuurders dient bij het ophalen van de camper getoond te worden. Verdere bepalingen m.b.t. bestuurders vindt u terug in de algemene huurvoorwaarden. De minimale huurleeftijd voor bestuurders is doorgaans 23 jaar, bij sommige verhuurmaatschappijen zijn er mogelijkheden voor bestuurders vanaf 21 jaar.

Transfer en openingstijden

In de huurvoorwaarden kunt u nalezen of de verhuurder een transfer vanaf de luchthaven of uw accommodatie naar het verhuurdepot aanbiedt. Hierin staan tevens de openingstijden van het verhuurkantoor vermeld. Een richtlijn qua openingstijden: op zon- en feestdagen zijn de verhuurkantoren gesloten. Op zaterdag, afhankelijk van de verhuurder, zijn de verhuurkantoren alleen in de ochtend geopend of geheel gesloten. Van maandag t/m vrijdag zijn de openingstijden doorgaans van 08.00 – 16.00 uur. Het voertuig dient veelal uiterlijk 1 uur voor sluitingstijd ingeleverd te zijn.

De camper ophalen en inleveren

De dag voordat u de camper ophaalt, dient u contact op te nemen met het verhuurstation om af te spreken hoe laat u de camper komt ophalen, of hoe laat men u komt ophalen voor de transfer naar het verhuurstation. Het ophalen van de camper neemt ca. 1,5 tot 2 uur tijd in beslag. Houd hier rekening mee met uw planning voor de eerste dag. Wij adviseren u de eerste dag geen grote afstanden te rijden.

Na aankomst op het verhuurstation wordt uw huurcontract opgemaakt. Leest u, voordat u de huurovereenkomst tekent, deze goed door en vraag aan de medewerker van de verhuurder om uitleg indien iets niet duidelijk mocht zijn. U dient het contract te ondertekenen waarmede u akkoord gaat met de voorwaarden zoals de camperverhuurmaatschappij deze stelt. Bij terugkomst in Nederland kan zodoende geen aanspraak meer worden gemaakt op eventuele restituties.

Eventuele extra verzekeringen kunnen ter plaatse worden afgesloten. U wordt verzocht per creditcard een borgsom te voldoen inclusief de geschatte bijkomende kosten. Bij het inleveren van de camper worden de werkelijk gemaakte kosten verrekend met de waarborgsom.

Nadat het papierwerk is afgehandeld, krijgt u een uitgebreide uitleg over het gebruik van de camper. Controleer uw camper bij het in ontvangst nemen op krasjes en/of andere beschadigingen en meld de eventuele aanwezige schade meteen. Dit voorkomt dat u na afloop aansprakelijk wordt gesteld voor beschadigingen waar u niet verantwoordelijk voor bent.

De campers zijn uitgerust met persoonlijke uitrustingen, dit betreft o.a. beddengoed, handdoeken en keukenuitrusting. 4-WD voertuigen zijn hier alleen mee uitgerust indien er een 4-WD camper inclusief uitrusting is geboekt.

Het personeel van het verhuurkantoor kan helpen bij het vinden van nabijgelegen supermarkten en suggesties doen voor een eerste overnachting locatie.

Op de laatste dag dient u de camper op het afgesproken tijdstip in te leveren. U dient de camper met een schoon interieur in te leveren. De watertanks, afvalwatertanks en het toilet dienen geleegd te zijn. Indien de camper aan de buitenkant zo vies is dat er moeilijk beoordeeld kan worden of de camper schadevrij ingeleverd wordt, dan dient de buitenkant schoongemaakt te worden.

Onderweg

Mocht er onderweg iets stuk gaan aan het voertuig waardoor er een reparatie nodig is, dan dient u direct contact op te nemen met de verhuurder om toestemming voor de reparatie te vragen. Dit dient u altijd te doen, voordat de reparatie wordt uitgevoerd.

Voor bepaalde gebieden kunnen er rijrestricties van toepassing zijn. Meer informatie hierover vindt u in de algemene voorwaarden.

In de provincie Gauteng (regio Johannesburg, Zuid-Afrika) wordt op een aantal wegen tol geheven middels een elektronisch betalingssysteem (Gauteng E-tol charges). Deze kosten worden achteraf aan u doorberekend.

Campings

Tenzij u een campingtour geboekt heeft, zijn er voor u geen campings vastgelegd. In populaire nationale parken dient het aanbeveling om vooraf campings vast te leggen. Meer informatie over kampeermogelijkheden in nationale parken in Zuid-Afrika kunt u vinden op de site: www.sanparks.org en voor Namibië: http://www.nwrnamibia.com/.

Informatie over campings in heel Zuid-Afrika, kunt u onder meer vinden op: https://www.caravanparks.com/.

Zuid-Afrikaners kamperen zelf ook graag. Dat betekent dat het in de Zuid-Afrikaanse schoolvakanties, met name rond Kerst, Nieuwjaar en Pasen het erg druk op campings kan zijn.

Wildkamperen raden we i.v.m. veiligheid absoluut af.

Rij-adviezen in Zuid-Afrika

  • Rijden in het donker wordt sterk afgeraden: de wegen zijn vaak niet verlicht, kuilen in de weg, voetgangers, geparkeerde voertuigen e.d. zijn niet goed te zien en na zonsondergang is de kans dat wilde dieren oversteken groot. Houd er rekening mee dat de duisternis snel invalt en dat het ook in de zomerperiode, naar onze maatstaven vroeg donker is. Gemiddeld rond 18.00 uur. Informeer bij aankomst hoe laat het donker wordt en zorg dat u ruim voor donker op uw bestemming bent.
  • Plan altijd extra tijd voor uw route in. Ga op tijd op pad.
  • Tank in afgelegen gebieden ruim voordat uw tank bijna leeg is en neem altijd voldoende drinkwater mee.
  • Wees waakzaam op ‘potholes’ grote kuilen in de weg. Passeer deze met aangepaste snelheid.
  • Kijk bij regenachtig weer uit voor waterstromen op de weg.
  • Controleer elke tankbeurt uw bandenspanning.
  • Houdt uw ramen gesloten en vergrendel portieren als u rijdt.
  • Houdt u aan de maximale snelheid en volg verkeersborden op, met name m.b.t. het reduceren van de snelheid en scherpe bochten. Een aanzienlijk deel van de verkeersongelukken is het gevolg van een te hoge snelheid.
  • Heeft u een 4×4 voertuig, gebruik de 4×4 stand niet op de verharde weg, schakel deze alleen in als het echt nodig is. Laat u bij het ophalen van een 4×4 auto goed informeren over welke versnellingen u in welke situatie gebruikt.

Rij-adviezen in Namibië

Voor Namibië zijn alle bovenstaande Zuid-Afrikaanse rij-adviezen van toepassing. Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende adviezen van toepassing waar we u op willen wijzen.

  • In Namibië vinden relatief veel ernstige ongelukken plaats op gravelwegen. Vaak wordt hier te hard gereden (de maximumsnelheid is 80 km per uur). Geregeld zijn toeristen betrokken bij eenzijdige ongevallen waarbij een voertuig over de kop is geslagen. De remweg op gravelwegen is aanzienlijk langer dan op geasfalteerde wegen.
  • In Namibië kunnen de enorme afstanden tussen bewoonde gebieden, de hitte en de eentonigheid leiden tot concentratieverlies. Neem geregeld pauze en drink voldoende.
  • Rijomstandigheden in het regenseizoen: van januari tot en met april kunnen gravelwegen en onverharde wegen glad worden waardoor slipgevaar ontstaat.
  • Rij alleen op officiële wegen.

Voor Namibië zijn alle bovenstaande Zuid-Afrikaanse rij-adviezen van toepassing. Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende adviezen van toepassing waar we u op willen wijzen.

  • In Namibië vinden relatief veel ernstige ongelukken plaats op gravelwegen. Vaak wordt hier te hard gereden (de maximumsnelheid is 80 km per uur). Geregeld zijn toeristen betrokken bij eenzijdige ongevallen waarbij een voertuig over de kop is geslagen. De remweg op gravelwegen is aanzienlijk langer dan op geasfalteerde wegen.
  • In Namibië kunnen de enorme afstanden tussen bewoonde gebieden, de hitte en de eentonigheid leiden tot concentratieverlies. Neem geregeld pauze en drink voldoende.
  • Rijomstandigheden in het regenseizoen: van januari tot en met april kunnen gravelwegen en onverharde wegen glad worden waardoor slipgevaar ontstaat.
  • Rij alleen op officiële wegen.

Meer informatie
WRC Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws? Meld u dan nu aan!